Son zamanlarda ev ürünlerinde farklılıklara gidilmesi isteği sıklıkla karşılaşılan bir durum olmaktadır. Ahşap olan ev eşyalarında vintage tarzını yaratarak bir derinlik elde etmek isteyenlerin, bu konuya önem vermeye başladıkları bilinmektedir.

Özellikle sandalyeler için uygulanılması oldukça talep edilmekte olan değişim şekli eskitme olarak yansımaktadır. Sandalyeci seçenekleri arasında araştırma yaparak, bir yer belirlenmesi durumunda işlemlerin oraya yaptırılabileceği bilinmektedir. Fakat insanların bu eskitme işlemlerini kendi evlerinde yapmasının da mümkün olduğunu idrak etmeleri, işe koyulmaları için etkili bir durum olmuştur.

Ahşap sandalyeler için eskitme yapmayı düşünenlere yardımcı olması adına birkaç seçenekten bahsetmek doğru olacaktır. En çok tercih edilmekte olan eskitme yöntemi, boya ile yapılmakta olan olarak göz önüne gelmektedir.

Bu tekniği uygulayacak olan kişilerin öncelikle sandalyelerine iki kat zımpara uygulamaları gerekmektedir. Bu iki kat zımpara uygulanması sandalyenin daha önceki boyasından ve verniğinden arınması için oldukça önemli bir aşamadır. Zımparalanmış olan sandalyeye bir kat astar boya sürerek kurumasını beklemek gerekmektedir. Kurumasının ardından ise yeniden zımparalamak gerekeceğini unutmamak oldukça önemlidir. Eskitme sandalyeler söz konusu olduğunda bu aşamalara daha dikkat etmek gerektiği unutulmamalıdır.

Bir sonraki aşamada eskitme uygulanacak olan sandalyeler için kullanılmaya karar verilmiş olan akrilik boyayı bir kaba koymak gerekmektedir. Bu akrilik boyanın uygulanması aşamasında kullanılacak olan fırça ise önce ıslatılmalı sonrasında ise fazla suyu alınarak boyaya batırılmalıdır. Fırçada fazla su kalmaması durumu oldukça önemli bir konudur.



Fırçaya alınmış olan akrilik boyayı istenilen desen çalışmaları ile sandalyelerin üzerine uygulamak mümkün olacaktır. Fakat öncelik düzgün fırça hareketlerini kullanarak, boyanın sandalyeye uygulanmasının tamamlanmasıdır. Bu şekilde işlemin tamamlanması ile birlikte ahşap sandalyelerde eskitme sağlanmış olacaktır.

Eskitme yapmak için kullanılabilecek tek yolun boya ile olmadığını da belirtmek gerekmektedir. Mum ile eskitme yapılması da karşılaşılan bir durum olmaktadır. Bu teknikte dikkat edilmesi gereken nokta, zımparalanmış ve astarlanmış olan sandalyelerin yarık ve çatlak kısımlarına fırça ile mum sürülmesidir. Bir derinlik vermesi açısından oldukça önemli bir teknik olan mum ile eskitme de, mumun sürülmesinin ardından aynı renkte boya ile sandalye boyasının yapılması gerekmektedir. Bu boyama işleminin yapılmasının ardından boyanın tamamı ile kurumasını beklemek oldukça önemlidir. Zira kurumasının ardından ıslak bir bez yardımı ile sandalyeyi silmek, oluşmuş olan eskitmenin yarattığı derinliği görmek açısından oldukça önemlidir. Bu şekilde uygulamalar ile eşyaların farklı ve özel görünmesini sağlamak kısa zamanda mümkün olmaktadır.