Konya'nın Ereğli ilçesi adını Yunan mitolojisinde yarı tanrılaşmış kahramanlardan biri olarak bilinen Herakles'ten almıştır. Bu isim aynı zamanda Bizans İmparatoru Herakliyus ile de özdeşlemiştir.

Bazı rivayetlere göre ise Evliya Çelebi'nin Seyahatname eserinde 1. Alaaddin Keykubad'ın Ereğli'den bir sefer dönüşü Peygamber Pınarı ismi verilen çamurun, yaralanmış askerinin yarasına basarak şifa bulmasıyla Erkili (Ereğli) adını aldığı bilgisi yer almaktadır.Bu ilçe uzun süre boyunca Bizans ve Roma hakimiyetinde kalmış, fakat 9. yüzyılda Anadolu Selçuklu Devleti'nin eline geçmiştir.

Bu topraklar Bizans ve Abbasilerin arasındaki mücadelelere tanıklık etmiş olmasıyla da çok ünlüdür.Fatih Sultan Mehmet döneminde ise Osmanlı idaresine geçen bu ilçe Bağdat demiryolunun geçtiği önemli ticaret noktalarından biri haline gelmiştir.

Şehir nostaljik bir yapıda olduğundan burada yer alan restoran, pastane ve otel gibi kuruluşlar, mobilya dekorasyonu yaparken genellikle kütük masalar ve özel dikim masa örtüsü tercih etmektedir.Ereğli ticaret hacmi büyük bir ilçedir. Bu nedenle bünyesinde çeşitli iş imkanlarını da barındırmaktadır. Fakat tarihi dokunun bozulması için el işçiliğinin yanı sıra, sandalye üreticisi ve imalatçısı mesleğine de çok büyük önem verilmektedir.