Tarih kökeni çok güçlü bir ilçe olan Tuzlukçu'nun, Kanuni Sultan Süleyman döneminde yaklaşık 15 hanelik bir oba olarak kurulduğu tahmin edilmektedir.

İlçenin hüyük isimli bir tepede bulunduğunu söylemek mümkündür. Fakat bu tepe doğal ve tarihi anlamda pek çok sırrı da içerisinde barındırmaktadır.

Uzun zaman önce Avşar Türkmenlerinden bir boy gelerek, buranın gelişimine katkıda bulunmuştur. İlçe hakkında edinilen bilgilere göre 1949 yılında nüfusunun artmasına paralel olarak belediye teşkilatı kurulmuş, fakat sonrasında ise 9 Mayıs 1990 tarihinde Konya'nın bir ilçesi olarak kendini göstermeye başlamıştır.Elde edilen verilere göre ilçe içerisinde tam 15 mahalle yer alıyor.

Bu mahallelerin her biri otel veya restoran gibi kurumların işletmeciliği ile yakından ilgilenmektedir. Yer yer ise sandalye imalatçısı mesleğinin icra edildiğini görmek de olanaklı olacaktır. Bölgede sürekli olarak faaliyet gösteren sandalye üreticisi işini en iyi şekilde yaparken, bölge kültürünü yansıtmaktan da geri durmamaktadır.