Kastamonu´nun Tosya ilçesi birbirinden farklı medeniyetleri sınırları içerisinde barındırmış, Paflogonya bölgesinin eski kazası olarak bilinir. Gaska, Hitit, Frigya, Kimmer, Lidya, Bizans, Danişment, Çobanlar, Candaroğulları, Osmanlı, Moğollar ve Selçuklu Devleti olmak üzere 12 ayda uygarlığın merkezi konumundadır.

Kastamonu´nun Tosya ilçesi sosyal tesis ve cafe gibi mekanlarıyla ünlü olup, her sene binlerce turiste kapılarını açmaktadır.

Geçmişten günümüzde kadar Kuzeybatı Anadolu Bölgesinde en önemli kültür ve ticaret merkezlerinden biri haline gelen bu ilçenin, Zoaka ve Doccia gibi bir çok isimden türeyerek Tosya adını aldığı düşünülmektedir.

Birbinden güzel ve şık pastane ve restoran tarzı işletmelerinde, tarihi doku ve doyal yapının bozulmamasına çok özen gösterilmektedir.

Bu nedenle yöre halkı başta olmak üzere ilçeye ziyarete gelen herkesin, tarihi alanları dikkatli kullandığına şahitlik etmek mümkündür.Mekanlarda kullanılan krom bar sandalyeler ile de ziyaretçilerin konforunun sağlanmasına özen gösterilmektedir.

Bu açılardan çok dikkat çekici ve zengin bir mekan olduğunu söylemek mümkün olacaktır.