Elazığ'ın Sivrice ilçesi bölgenin en önemli yerlerinden biri olmuştur. Bu ilçeye Bizans döneminde Müslüman Araplar hücum etmiş ve bu nedenle de sık sık el değiştiren çok kültürlü bir yapıya sahip olmuştur.

Edilen bilgilere göre bölgenin 1071 Malazgirt Savaşı ile Türk topraklarına katıldığını söylemek mümkün olacaktır. 1234 yılında da Alaattin Keykubad döneminde Anadolu Selçuklu Devleti'ne katılmıştır.

Aynı zamanda İlhanlılar, Dulkadiroğulları, Memlükler, Akkoyunlular ve Safaevi Devleti egemenliği altında kaldığı da söylenebilmektedir. Bölge kültürel anlamda olsun, doğal güzellikler anlamında olsun çok zengin bir yapıya sahiptir.Elazığ Sivrice ilçesinde birbirinden güzel mimari yapılar bulunmaktadır.

Bu nedenle cafe ve restoran gibi işletmeler çok dikkat çekmektedir. Özellikle de çay bahçesi bölgenin vazgeçilmez sosyal alanlarından biri haline gelmiştir. Yerel halk burada sık sık zaman geçirmektedir.Tarihi dokunun motiflerini yansıtmak amacıyla işletmelerde krom metal bar sandalye ve çam masalar kullanılmaktadır.