Gelişmiş yapısı ile dikkat çeken Kastamonu Şenpazar ilçesi, çok eski yerleşim yerlerinden biridir. Bölgede buluna kerpiç yapılı binalar dikkat çeker. Köklü bir tarihe sahiptir. Zamanında Bizans, Selçuklu ve Osmanlı gibi çok uluslu devletlere ev sahipliği yapmıştır. Bir çok rivayete göre ismini Kuztekke olarak bilinen bir mahalleden almıştır.

Zamanında bu alanlar Şeyhlerin bir araya geldiği Tekke bulunurmuş. Bu nedenle daha sonraki zamanlarda Tekke Mahallesi adını almıştır.Diğer bir rivayete göre ise Kastamonu Şenpazar ilçesi önceden üzüm bağları ile kaplı bir alandır. Bu nedenle üretilen üzümleri değerlendirmek amacıyla Şarap İmalathanesi kurulmuştur.

Şaraphane imalathanesinden yola çıkılarak buraya Şarbana denilmeye başlanmış, günümüze kadar değişerek gelen bu kelime Şenpazar olarak söylenmeye başlamıştır.Bölge sosyal tesis alanları, cafe, restoran ve otel gibi yapılarıyla dikkat çeker. Aynı zamanda bu mekanlarda sık sık kullanımı yapılan ve bu bölgeyle özdeşlemiş olan avangart masa modelleri de oldukça popülerdir.