Uzun süre boyunca Hitit egemenliği altında kalan Sarayönü ilçesinde yapılan kazılara göre ,tarihi yansıtan çok önemli parçaların gün yüzüne çıkarıldığı gözlemlenmektedir. Hitit egemenliğinin ardından bölgede hüküm süren uygarlıklar arasında Frigyalılar ve Bizanslılar da yer almaktadır.

Selçuklu ve Osmanlı döneminde tamamen Türk yurdu haline getirilmiş olan bu bölge için anlatılanlara göre Sarayönü ilçesinin güneybatısında bulunan Saiteli ve güneyinde bulunan Ladik Dağları eteğinde kurulmuş Bozok kasaba halkları, oturdukları yerlerin Haçlı ordularının geçiş güzergahında olması nedeniyle ordu yağmalamalarından kurtulmak adına çeşitli faaliyetlerde bulundurlar.

Bu nedenle inlerin bulunduğu yerlere göç etmeyi tercih ederek yerel halk tarafından bu ilçenin kurulmasına öncülük edildi. Uzun yıllar geçmesine karşın, tarihi dokudan ve kültürel mirastan hiç bir şey kaybetmeye Sarayönü mirasına birbirinden güzel otel ve restoran kazandırarak daha güncel katılarda bulundu.Konya'nın Sarayönü ilçesi, sandalye imalatçısı mesleğinin geliştiği bir yer olarak bilinmektedir.

Mekanlarda daha çok farklı konsept uygulamaları yapılarak tarihsel gelişimini destekleme çabası sarf edilmektedir. Bu nedenle ahşap modern sandalye kullanımıyla müşterilerin konforuna özen gösterilmektedir.