Bursa'nın Orhaneli ilçesi tarihte bilinen en eski ismi ile Adranos olarak nitelendirilir. Buraya zamanında Roma İmparatorluğu hakim olmuştur. Bu nedenle piskoposluk merkezlerinden biri olarak bilinir.

1325 yılında ise Osmanlı padişahlarından biri olarak bilinen Orhan Bey'in emriyle, yeniçerilerden biri olan Turgut Alp tarafından Osmanlı egemenliği altına girmiştir.Orhaneli ilçesinin merkezinde yer alan Durdu Cami meşhur tarihi yapılar arasında yer alır. Kanuni Sultan Süleyman döneminde kaza haline getirilmiştir. Kültürel yönden çok zengin bir yapısı vardır.

Bu nedenle birbirinden güzel ve gösterişli cafe, restoran ve kantin gibi alanlara ev sahipliği yapmaktadır.Bölge halkının bir kısmı sandalye üreticisi mesleğini icra ederken, Bursa'nın sanayi alanında çok gelişmiş bir kent olması nedeniyle temel geçim kaynağı da değişmiştir.

Fakat hala mekanlarda koltuk ve berjer yerine nostaljik görünümleriyle dikkat çeken Poliüretan Sandalyeler sıkça kullanılmaktadır. Her yönüyle tarih kokan mükemmel bir ilçe olduğunu söylemek mümkündür.