Bursa'nın Mudanya ilçesi Milattan Önce 700'lü yıllarda İyon Uygarlıklarından biri olarak bilinen Kolofonlular tarafından kurulmuştur. Bölgenin bilinen ilk ismi Myrlea'dır. Milattan Önceki 4. yüzyılda ise Makedonya Hükümdarı olarak bilinen Philippos tarafından istifa edilmiştir. Bölge kritik bir noktada olduğundan, denizden gelecek saldırılara karşı koruma oluşturmak amacıyla surlar inşa edilmiştir.

Çeşitli işgaller sonucunda ise bölgeye Apameia ismi vermiştir, sonrasında Montania ismini almış en son da Mudanya olarak anılmaya başlamıştır. Bölge 1321 Orhan Bey tarafından fethedilmiştir. Osmanlı kayıtlarına göre 1871 yılında resmi bir şekilde ilçe olmuştur. Bursa'nın Mudanya ilçesi cafe, restoran ve otel gibi sosyal tesis alanlarıyla dikkat çeken bir yapıya sahiptir.

Yöresel özelliği yüksek olan bir ilçedir. Burada yaşayan halk, bölgenin kültürel yapısına tüm benliği ile sahip çıkmaktadır. Mekanlarda sandalye ve koltuk kullanımının yanı sıra berjer tarzı modern dekoratif ürünler kullanılmasıyla birlikte her geçen gün daha da modernleşen bir ilçe olduğunu söylemek mümkün olacaktır.