Kestel ilçesinin kuruluşu hakkında çok net bilgiler bulunmamaktadır. Bazı rivayetlere göre Milattan Önce 300'lü yıllarda Megaralılar tarafından kurulduğu düşünülmektedir. Fakat bu topluluğun egemenliği Makedon ve Britanya saldırıları nedeniyle kısa sürmüştür.

Uzun süre boyunca da Roma İmparatorluğu topraklarından biri olmuştur.İlçenin adının Kestel olmasının nedeni ise zamanında Castel olarak nitelendirilmiş olmasıdır. Castel kelimesi Latinceden gelir ve Kalecik anlamındadır.Bursa'nın Kestel ilçesi Osman Bey zamanında Osmanlı Egemenliği altına girerek Türk toprağı olma niteliği kazanmıştır.

Tarihi mekanları arasında en çok bilinen ve popüler olan ise Merkez Cami'dir.Sandalye imalatçısı mesleği burada her geçen gün daha da meşhur olmaktadır. Yörede üretilen çeşitli suntalam masa tablası ve ahşap lamine sandalye bir çok sosyal tesis alanlarında yoğun olarak kullanılmaktadır.

Bölgenin tarihsel mekanlarında ve merkeze yakın bölgelerinde bir çok restoran, cafe ve çay bahçesi gibi alanlar mevcut olarak bulunmaktadır.