Kastamonu Merkez, hem tarihi hem de doğal güzellikleri ile dikkat çeken bir mekandır. Mekanın tarihi geçmişine bakıldığında Hitit İmparatorluğu ve Frigyalıların bu topraklara hakim olduğunu görmek mümkündür.

M.Ö. 4. Yüzyılda ise Perslerin eline geçen Kastamonu Merkez, bir çok uygarlığa ev sahipliği yapmış olmasıyla bilinmektedir.

Ayno zamanda Milli Mücadele döneminin en güvenli mekanları arasında yer alır. Cumhuriyetin ilan edilmesinden bir süre sonra Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, burada Kıyafet ve Şapka İnkılabını gerçekleştirmiştir.

Bu nedenle 23 ve 31 Ağustos tarihleri her yıl geleneksel olarak Kültür, Tarih ve Sanat Haftası olarak kutlanmaktadır.Kastamonu Merkez ilçesine ziyarette bulunmak isteyenler için doğal ve tarihi güzelliklerin tadına çok daha kolay bir şekilde varılmasını sağlamak amacıyla sosyal tesis tarzındaki işletmelerin kurulumu her geçen gün daha da artmaktadır.

Çeşitli cafe tarzı mekanlarda sık sık kullanımı yapılan rattan sandalyeler yöre kültürü ile birebir özdeşlemiş durumdadır. Mutlaka bu ilçenin tarihi mekanlarının ve osyal tesislerinin ziyaret edilmesini öneriyoruz.