Elazığ'ın en büyük ilçelerinden biri olarak bilinen Karakoçan ilçesi 1936 yılında kurulmuştur. Burada yaşayan yerel halkın geçim kaynağı hayvancılıktır.

Bu ilçe tarihi yönlerinden daha çok doğal güzellikleriyle dikkat çekmektedir. Özellikle de Peri Çayı, Özlüce ve Kalecik Barajları en çok ziyaretçi çeken yerlerden biri olmuştur.Elazığ, sandalye üreticisi mesleğinde kendisini geliştiren bir yapıya sahiptir.

Bu nedenle tarihsel ve doğal güzellikli mekanlarda genellikle monoblok sandalye ve polyester masa kullanılmaktadır. İlçede bulunan cafe tarzı mekanlar tarihi yerlerin yakınlarında kurulmuştur. Çünkü bu tür yerler turistik açıdan daha zengindir.Bölgenin en önemli kültürel varlıkları arasında Ziyaret tepesi ve Urartu Kaya Mezarı vardır. Aynı zamanda zengin kaplıcaları da bulunan bir yer olarak bilinmektedir. Bu kaplıcaların olduğu yerlerde otel ve kantin gibi işletmeler kurulmuştur. Özellikle de Golan Kaplıcaları çok ünlüdür. Buradaki çay bahçesi tarzı mekanlar turistlerin yoğun bir şekilde ilgisini çekmektedir.