İznik ilçesi sahip olduğu tarihi yapılarıyla dünyada eşi benzeri bulunmayan bir açık hava müzesi olarak nitelendirilmektedir. Her yönüyle antik bir bölgedir. Bölgede tarih öncesi çağlardan bu yana yerleşim söz konusudur.

Çünkü yapılan kazı çalışmaları sonucunda bir çok Prehistorik buluntular ortaya çıkmış, aynı zamanda mevcut olarak bulunan höyüklerde tarih öncesinde burada bir yaşam olduğunu adeta kanıtlamıştır.

Zamanında Bizans ve Roma gibi çok kültürlü bir toplumlara ev sahipliği yapmış akabinde ise Osmanlı topraklarına katılmış, sonrasında ise Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk sayesinde bir Türk toprağı olmuştur.

Güneydoğusunda İznik Gölü yer alır. Burada birbirinden farklı ve modern sosyal tesis alanları inşa edilerek, yöre halkı ve ziyaretçilerin daha keyifli zaman dilimi geçirmeleri hedeflenmiştir.Modern yapılı cafe, doyurucu ve iştah açıcı restoran menüleri, keyifli ve doğal ortamlarda bulun çay bahçeleri ve bu tarz mekanlarda kullanılan sandalye gibi dekor ürünleri bölgenin güzelliğine güzellik katmaktadır.