Konya'nın en önemli ilçelerinden biri olan Ilgın, M.Ö. 1500 ve 2000 yılları arasında Hititler tarafından Yalburt adında şehir devleti olarak kurulmuştur. Bölge tarihin önemli tabirlerinden biri olarak bilinen Kral Yolu üzerinde kurulmuştur.

Bu nedenle Selçuklu Devleti ve çeşitli beylikler de başta olmak üzere pek çok kültüre ev sahipliği yapmıştır. Hem tarihi hem de kültürel açıdan çok zengin bir şehir olduğunu söylemek mümkündür. İlçedeki tarihi dokuyu bozmamak amacıyla sosyal tesis ve diğer mekanlar daha çok nostaljik malzemeler kullanılarak tasarlanmaktadır.

Yani her yönüyle tarihsel değerlerin korunduğu önemli ilçelerden biri de Ilgın'dır.Bu ilçedeki yerleşim alanları da eskiye dönük mobilya ve sandalye gibi eşyalar kullanılarak dekore edilmektedir. Bölge halkı geçmişten bugüne yaşam tarzını değiştirmemiştir. Bölgenin kültürel değerlerini her daim başarılı bir şekilde yansıtmayı başarmışlardır. Bu nedenle çeşitli mekanlarda plastik bahçe sandalyesi yerine tornalı masa ve sandalye görmek mümkün olacaktır.