İlk yerleşim yerlerinden biri olarak bilinen Elazığ'ın Palu ilçesi tarihi M.Ö. 5000 yıllarına kadar dayanmaktadır. Geçmişten bugüne kadar bir çok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır.

Birden çok medeniyete ev sahipliği yaptığı için kültürel anlamda da çok zengin olduğunu söylemek mümkündür. Tarihsel geçmişe baktığımızda Çubukoğulları, Artukoğulları ve Anadolu Selçuklu Devleti hakimiyetine girdiği görülür.Çaldıran Savaşı'ndan sonra ise Cemşid Bey yönetiminde Osmanlı Devleti egemenliği altına girmiştir. İlçede Palu Kalesi, Cemşid Bey Külliyesi, Küçük Cami, Ulu Cami, Küçük Cami, Dükkanönü Merkez Cami, Hamam ve Kiliseler yer almaktadır.

Elazığ'ın Palu ilçesi sandalye imalatçısı açısından çok zengin olanaklara sahiptir. Bölgede yer alan otel, restoran ve çay bahçesi gibi işletmeler ziyaretçilerin konforuna uygun olarak tasarlanmışlardır.Özellikle de pastane tarzı yerlerde kullanılmış olan kahve sandalyesi ve telli metal masa dekorlarda sık sık kullanılmaktadır. Bu da tarihi dokunun korunduğunun en önemli göstergelerinden olmuştur.