Aralarından seçim yapabileceğiniz pek çok farklı boyut, şekil ve malzeme arasından masa tablası seçimi yaparken nereden başlayacağınızı bilmek zor olabilir. İhtiyacınız olan masanın boyutu, evde yakalamaya çalıştığınız estetik ve masanın ne amaçla kullanılacağı, dikkate alınması gereken önemli faktörlerdir. Bu yazımızda değindiğimiz konulara oldukça geniş bir yelpazede yer verdik. Hadi Başlayalım Bakalım!


Masa Tablası Şekilleri Nelerdir ?

Bir masa üstü düşündüğünüzde, birçok kişinin aklına otomatik olarak bir kare, dikdörtgen veya daire gelir. Sadece bunlarla kalmayalım; Ovaller, yarım daireler ve daha düzensiz şekiller dahil olmak üzere tercih edebileceğiniz birçok farklı şekil vardır.


Dikdörtgen Masa Tablaları

Dikdörtgen masa tablaları, masa seçimi söz konusu olduğunda belki de en popüler seçeneklerden biridir. Dikdörtgen masanın basit, doğrusal şekli çoğu odaya kolayca sığar ve masanın etrafında dolaşırken hareket kolaylığı sağlar. 

Pratik, işlevsel ve belki de en önemlisi, evinizde bulundurmak için rahat bir seçenektir. Uzun, dar tasarım, büyük ölçekli eğlenceye uygundur; diğer şekil masalarına kıyasla genellikle masanın etrafına daha fazla insan sığdırabilirsiniz. Küçük bir odada, yerden tasarruf etmek için dikdörtgen bir masa kolayca duvara doğru itilebilir ve misafiriniz geldiğinde, özellikle de bank oturmayı tercih ederseniz dışarı çekilebilir. Dikdörtgen masalar da son derece çok yönlüdür; uzatılabilir bir masa üstü oluşturmak için kolayca saçak ekleyebilirsiniz.



Kare Masa Tablaları

Masa Tablası Seçimi söz konusu olduğunda bir başka popüler seçenek de kare masa tablasıdır. Daha küçük bir yaşam alanına sahip olanlar için ideal olan kare masalar, simetrik olan odalarda denge ve orantı sağlamanın harika bir yoludur.

Tipik olarak dört ila sekiz misafirin (büyüklüğüne bağlı olarak) oturması, kare masalar genellikle dikdörtgen muadilleri kadar büyük değildir. Bununla birlikte, herkes birbirinden eşit mesafede oturduğundan, sohbet her zaman rahat ve rahattır. Ayrıca, daha fazla masa alanına ihtiyaç duyarsanız, her zaman iki kare masayı bir araya getirebilirsiniz. 



Yuvarlak Masa Tablaları

Yuvarlak yemek masaları küçük alanlar için idealdir. Keskin köşelere çarpmadan alanda serbestçe hareket etmenizi sağlarlar.

Yuvarlak masaların büyük bir artısı, oturma kapasitelerinin dikdörtgen veya kare tablalar kadar sert olmamasıdır; masanın etrafına her zaman birkaç kişi daha sıkıştırabilirsiniz. Yuvarlak şekli daha samimi ve “eşit” bir ortam yarattığı için muhtemelen en sosyal şekilli masalardan biridir. 


Bununla birlikte, bir köşeye yerleştirilemeyecekleri veya düz bir duvara oturamayacakları için yuvarlak masaları eve yerleştirmek zor olabilir. Bu nedenle, yuvarlak bir masa seçecekseniz, öncelikle bunun için bir yer seçtiğinizden emin olun. 



Oval Masa Tablaları

Dairesel masa tablasının modern bir versiyonu olan oval masa tablaları, evlerde giderek daha popüler bir seçim haline geliyor.

Oval bir yemek masası, dikdörtgen bir tablanın lineer sadeliğini yuvarlak bir masanın mahremiyetiyle birleştirir; her iki dünyanın da en iyisi! Oval üstler boyut olarak genellikle dikdörtgen olanlara benzer, bu nedenle genellikle etrafına daha fazla insan sığdırabilirsiniz. Bununla birlikte, üst kısmın kavisli yapısı görsel olarak daha az yer kaplıyor gibi görünür, bu nedenle çıplak gözle alanı daha büyük gösterir. 


Yuvarlak bir masaya benzer şekilde, yuvarlak kenarları nedeniyle oval bir masanın önceden tanımlanmış bir koltuk sayısı yoktur. Bu, son dakikada bir misafir geldiğinde başka bir sandalye eklemenin gerçekten kolay olduğu anlamına gelir.



D Şekilli Yarım Daire Masa Tablaları


D şekilli (yarım daire) bir masa tablası, tüm şekil ve büyüklükteki alanları döşemek için harika bir yoldur. 

D tipi masalar daha çok konsol masaları veya ofis masaları ile ilişkilendirilerek kullanılsa da yemek masası olarak da kullanıldıklarında birçok fayda sağlarlar. Masanın düz tarafı bir duvara düz oturabilirken, yuvarlak tarafı geniş alan ile estetik açıdan hoş bir görünüm sağlar. Ayrıca, genellikle tam bir daire şeklinde katlanarak satılabilirler.


Düzensiz Şekilli Masa Tablaları


Gerçekten farklı olmak ve göze çarpacağı kesin olan bir yemek masasına sahip olmak isteyenler için, düzensiz şekilli bir masa tablası tercih etmek, türünün tek örneği bir görünüm elde etmenin mükemmel bir yoludur. Özel yapım bir masa tablası seçmek, evinize yaratıcı yeteneğinizi ekleyebileceğiniz ve alanınıza göre ölçüye göre yapılmış bir masa alabileceğiniz anlamına gelir. 

Düzensiz şekilli bir masaya sahip olmanın dezavantajı, gerçekten onu barındıracak alana sahip olduğunuzdan emin olmanız gerektiğidir. Aksi takdirde, masanın alanı sıkışık ve küçük gösterme riskiyle karşı karşıya kalırsınız ve bu da vay faktöründen uzaklaşır.



Masa Tablası Malzemeleri

Masanızın ne için kullanıldığını ve nasıl görünmesini istediğinizi hesaba katmanız gerekeceğinden, masa tablanız için doğru malzemeyi seçmek bir başka önemli husustur. Örneğin, güneş muhtemelen ahşabın rengini bozacağından, kullanılmadığı zamanlarda üzerini örtmeye istekli olmadığınız sürece Bahçenizde güzel bir meşe masa önermeyiz.


Masif Ahşap Masa Tablaları

Masif ahşap masa tablaları, belki de en popüler seçeneklerden biridir. Güzel ama aynı zamanda dayanıklı, yatırımlık bir mobilya arayanlar için harika bir seçenek. Masif ahşap masa seçerken, bütçeye ve istenen stile bağlı olarak dikkate alınması gereken çeşitli ahşap türleri vardır.


Meşe

Meşe güzel ve genellikle dayanıklı bir ağaçtır. Meşe ağaçları daha uzun bir büyüme süresine ihtiyaç duyduğundan, üretilen odun yoğundur, bu da uygun bakım yapıldığında sofranın uzun süre dayanacağı anlamına gelir. Meşe birçok renk ve varyasyona sahip olabilir, bu nedenle stil seçiminizde oldukça spesifik olabilirsiniz. Bununla birlikte, leke, damarı aşırı derecede koyulaştırabilir ve abartarak iki tonlu görünmesine neden olabilir.



Kayın

Kayın ağacı, son derece dayanıklı ve dayanıklı bir masif ahşaptır. Ahşabın doğası, diğer bazı ağaçlardan daha iyi oyulmaya ve ufalanmaya karşı dayanıklı olduğu anlamına gelir ve mutfak veya yemek odası gibi evin yoğun trafik alanları için idealdir. Aynı zamanda şok emici bir ahşaptır, yani çok fazla ağırlık taşıyabilir ve yüksek darbe kuvvetini hasar görmeden alabilir. Doğal olarak açık renkli olan Kayın ağacının ince ve düz damarları vardır ve ona güzel, düzgün bir doku verir. Kayın dayanıklı bir ağaç olmakla birlikte, hava koşullarına karşı dayanıklı olmadığı ve aşırı derecede ağır olduğu için evin içinde hareket etmeyi zorlaştırabileceği için dış mekanda kullanıma uygun değildir. 



Tik Ağacı

Tik ağacı çok yüksek bir yağ içeriğine sahiptir ve bu da onu hava koşullarına karşı çok dirençli kılar. Bu, bahçe mobilyaları söz konusu olduğunda onu harika bir seçenek haline getirir. Ahşabın doğal özellikleri aynı zamanda onu ışık ve ısıya dayanıklı hale getirir ve yemek masası üstü için mükemmeldir. Tik, taze kesildiğinde koyu kahverengi ve altın rengi çizgilerle sarımsı kahverengi bir renktir. Zamanla, bu renk kurudukça açılır ve ona benzersiz bir eskimiş görünüm verir. Masif ahşap masa üstü söz konusu olduğunda tik son derece dayanıklı bir seçenektir, ancak bu nedenle en yüksek fiyat etiketlerinden biriyle gelme eğilimindedir ve bu nedenle bütçesi olanlar için uygun değildir.




Mango Ağacı

Yoğun tanecikleri nedeniyle sert ağaç olarak sınıflandırılan Mango ahşabı, güçlü ve süper dayanıklıdır. Ahşabın doğal rengi genellikle altın kahverengidir, ancak daha sarı tonlu veya siyah veya pembe çizgili çeşitleri de vardır. Aynı zamanda son derece sürdürülebilirdir - Mango ağaçları, sert bir ağaç için hızla olgunlaşır, bu da onların kolayca değiştirilebileceği anlamına gelir ve sürdürülebilir bir ekim ve hasat döngüsü yaratır. Mango ahşabı son derece dayanıklı olsa da, ahşap mantar saldırılarına karşı hassas olabilir, bu nedenle ahşabı cilasız, örneğin cilasız kullanmamak önemlidir. Kuru havalarda ahşap da susuz kalmaya eğilimlidir - ısı kaynaklarına veya güneşe maruz kalırsa, nispeten kolayca çatlaklar oluşabilir.




Ceviz

Ceviz ağacı, açık kahverengiden bitter çikolataya kadar değişen tonlarıyla daha koyu ve cesur görünümüyle öne çıkıyor. Yemek masası olarak kullanabileceğiniz en sağlam ve dayanıklı ağaçlardan biridir, ancak en iyi şekilde görünmesi için bakım gerektirir. Nadir ağaçlardan biri olan Ceviz, diğer masif ahşap muadillerine göre biraz daha pahalı olabilir, bu nedenle bütçesi olanlar için uygun olmayabilir.




Çam

Çam, kremsi beyazdan sarıya değişen, açık renkli, biraz daha yumuşak bir ağaçtır. Rustik veya çiftlik evi tasarımı arayanlar için popüler bir seçimdir ve diğer ahşap türlerinin yatırımına pek hazır olmayanlar için harika bir seçenektir. Bununla birlikte, çam, Meşe veya Dişbudak gibi diğer ahşaplar kadar dayanıklı değildir, bu nedenle akılda tutulması gereken bir şey olan çizilmelere ve eziklere eğilimlidir.


Masif ahşap yemek masası mı düşünüyorsunuz? Buraya tıklayarak modellerimize bakabilirsiniz.


Kaplamalı Masa Tablaları

Kaplama masa üstleri, genellikle mobilya sınıfı MDF olmak üzere güçlü bir yüzeyin her iki tarafına uygulanan ince ahşap katmanlarını ifade eder. Pek çok kişi, kaplama masalarının masif ahşap seçeneklerden daha düşük olduğunu varsayar, ancak iyi yapılırsa, aynı derecede dayanıklı olabilirler. Bir kaplama masası, daha az ahşap kullanıldığı için çevre dostudur, ancak kabarabilir veya kenarlarında soyulabilir, bu nedenle diğer malzemeler kadar uzun süre dayanmaz.


Kuvars Kompozit

Kuvars, silikon ve oksijenden oluşan doğal bir mineraldir ve masa tablaları genellikle doğal kuvarsın toz haline getirilmesi ve sert ve dayanıklı hale getirmek için diğer doğal ve sentetik malzemelerle birleştirilmesiyle yapılır. Kolayca çatlamayan, çizilmeyen veya kırılmayan, aynı zamanda şık bir tasarıma sahip bir masa üstü arıyorsanız, Kuvars ideal bir seçimdir. Ayrıca gözeneksizdir, yani lekelenmeye, meyve suyu, yağ, şarap, kahve ve diğer yaygın yemek masası dökülmelerine karşı dayanıklıdır. Ancak, bütçeniz kısıtlıysa, Kuvarsın tüm harika özelliklerinin yüksek bir maliyeti olduğu için alternatif seçenekleri değerlendirmek isteyebilirsiniz. Kuvars ısıya dayanıklı olsa da masayı yapmak için kullanılan diğer malzemeler dayanıklı değildir, bu da yüzeye konan sıcak pişirme kapları veya sıcak içeceklerin kalıcı renk solmasına veya hasara neden olabileceği anlamına gelir. 




Seramik Kompozit

Seramik yüzeyler, özellikle modern bir estetik arayanlar için yemek masaları söz konusu olduğunda popüler bir seçimdir. Seramik, mermer görünümü veren diğer inorganik malzemelerle karıştırılmış kilden oluşan yapay, insan yapımı bir malzemedir. Daha sonra tamamen kapatılmış bitmiş bir yüzey oluşturmak için kurutulur ve sırlanır. Yemek masası gibi mobilyalar için çok önemli olan dökülmelere, çizilmelere ve ısıya dayanıklı sağlam ve sağlam bir malzemedir. Ve seramik masalar, bütçesi kısıtlı olanlar için harika bir seçenek olsa da, yaklaşık olarak çeyrek inçlik çok ince olma eğiliminde olduklarını ve aradığınız görünüme uymayabileceklerini dikkate almak önemlidir.




Granit

Dünya yüzeyinin altındaki sıkıştırılmış erimiş kayalardan milyonlarca yıl boyunca oluşan granit, son derece sert ve dayanıklıdır. İnanılmaz ısıya dayanıklılık özelliklerinin yanı sıra, granit süper dayanıklıdır, bu nedenle çizilmesi veya kırılması pek olası değildir. Granit, en yaygın olanı feldspat ve kuvars olan birbirine kenetlenmiş mineral kristallerinden oluşur. Ancak bir dizi başka mineral dahil edilebilir ve bunlar her bir granit parçasını benzersiz kılar. Granit tamamen doğal olduğu için her bir plakadaki renk ve desen varyasyonları benzersizdir. Kuvarsa benzer şekilde, Granit ucuza gelmez, bu nedenle seramik gibi alternatiflere bakmaya değer olabilir.




Mermer

Mermer, dünyanın her yerinde çıkarılan ve farklı alanlarda farklı varyasyonlar üreten doğal bir malzemedir. Mermer sadece çarpıcı değil, aynı zamanda çok güçlü ve sağlam bir malzemedir. Ancak doğal özellikleri nedeniyle çok gözeneklidir, bu nedenle daha fazla özen ve bakım gerektirir. Mermerin düzenli olarak tozunun alınması ve temizlenmesi gerekir ve kahve veya portakal suyu gibi günlük dökülmeler geri dönüşü olmayan lekelere neden olabilir. Mermer kalın bir malzeme olduğundan, masa tablası son derece ağır ve taşınması zor olacaktır, bu da masayı sık sık taşımayı planlıyorsanız akılda tutulması gereken bir durumdur.




Cam

Her zaman en bariz seçim olmayabilir, ancak cam yemek masası genellikle yemek alanınıza güzel, zamansız bir ek olabilir. Cam şeffaf olduğu için üst yüzeyinin arkasındaki görüşü engellemez ve aynı zamanda ışığı yansıtır, yemek alanınızın olduğundan çok daha büyük olduğu yanılsamasını yaratır. Camın temizlenmesi çok kolaydır, herhangi bir şey dökerseniz, hızlı bir silme leke bırakmadan veya kalıcı bir iz bırakmadan her şeyi alır. Bununla birlikte, malzemenin doğası gereği, parmak izi gibi en küçük işaretler bile fark edildiğinden, cam masaların genellikle çok daha fazla temizlenmesi gerekir. Cam masalar oldukça dayanıklı olsa da, kazalar her zaman olabilir, bu nedenle, tahmin edilemeyen çocuklarınız veya etrafta koşuşturan evcil hayvanlarınız varsa bu uygun bir seçenek olmayabilir; cam kırılırsa sonuçları tehlikeli olabilir.




Metal

Endüstriyel esintili bir iç mekan arayanlar için mükemmel olan metal masa tablaları, tahmin edebileceğinizden daha popüler. Tahmin edebileceğiniz gibi, metal size inanılmaz dayanıklılık ve güç sunar. Pürüzsüz ve gözeneksiz olan metal masa tablaları son derece pratiktir ve harika görünmesini sağlamak için herhangi bir özel bakım adımına ihtiyacınız yoktur. Bununla birlikte, metalin doğal olarak ısı emici olduğunu hatırlamak önemlidir, bu nedenle altlıkların her zaman sıcak plakalar için kullanılması gerekecektir. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, bir metal masa tablası seçebileceğiniz en pahalı malzemelerden biridir, bu nedenle satın alırsanız büyük bir yatırım yapmanız gerekir. Diğer birçok malzeme daha ucuz, daha uygun fiyatlı seçeneklerle gelir, ancak ne yazık ki hafif metalin bile bir maliyeti vardır.




Fayans

Fayanslar artık sadece zeminler veya sıçramalar için değil, aynı zamanda tamamen benzersiz bir yemek masası yaratmanın da harika bir yolu. Fayanslı masa tablaları, bir odaya kişiliğin ve tarzın yanı sıra bir miktar doku enjekte etmenin harika bir yoludur. Porselen karolar gözenekli olmadıkları ve oldukça dayanıklı oldukları için ideal bir seçenektir. Bununla birlikte, yüzey alternatif masa tablaları kadar pürüzsüz olmadığından karo masaların temizlenmesi zor olabilir. Fayanslar ayrıca kolayca kırılabilir, bu akılda tutulması gereken bir şeydir, ancak tek tek fayansların değiştirilmesi tüm masa tablasından çok daha kolaydır. Fayanslı masa üstlerini bulmak kolay değildir, bu nedenle özel siparişler yapabilen bir şirket bulmanız veya bazı DIY işlerinde ustalaşmanız gerekir.