Konya'nın kültürel anlamda en çok ziyaret edilen ilçelerinden biri de Emirgazi'dir. İlçe tarihinin Hititler dönemine kadar dayandığını söylemek mümkündür. Bölgede yer alan eski kışlalardan birinde Hitit uygarlığına ait tabletler bulunmuş ve sergilenmeye başlamıştır.

Bu yerleşin yerinde bulunan Kale ve Yeraltı şehrinin ise Romalılar döneminde yapıldığı tahmin edilmektedir. Bundan çok eski zamanlarda yapılan kazılarda Hitit, Frigya, Roman ve Bizans Uygarlıklarının bölgede konakladıklarına dair çok güçlü kanıtlar ele geçirilmiştir.

İlçenin isim kökeni ise yaklaşık 2 km güney doğusunda yer alan Emrullah Gazi Türbesi'nden gelmektedir.Doğal ve tarihi güzellikleri ile dikkat çeken Emir gazi, otel ve cafe gibi işletmecilik alanlarında kendisini hızla geliştirmeye devam etmektedir.

Restoran dekorlarında genellikle nostaljik bir dizayn yapılıyor olmasıyla da ilgi çekici bir yön taşıdığını söylemek mümkün olacaktır. Bölgede sandalye imalatçısı mesleği her geçen gün daha da popülerleşmekte ve gelişmektedir.