El Yapımı Sandalye, Koltuk ve Mobilya

Sandalyecilik ya da buna benzer ürünlerin yapımı ustalık isteyen eski işlerden biridir. Her ne kadar günümüzde modern teknolojiye yenik düşen bir sektör olarak, farklı boyutlar kazanmışsa da yakın tarihte el yapımı sandalye ustalarının hatırı sayılır bir yeri vardı. Sandalye üretimi el yapımı olarak günümüzde özel sipariş ve tasarım kapsamında görülmektedir.



Sandalyelerin el yapımı olması halinde ilk akla gelen konu bu alanda ustalık ve bilgi birikiminin sorgulanması olacaktır. Neticede el sanatı veya zanaat sınıfı bir iş olması, bu konudaki özellikle ustanın geçmişini ve tecrübesini ilk plana alan bir araştırmayı beraberinde getirecektir. Oldukça eski zamanlarda el yapımı birçok ürün gibi, son derece geniş bir uygulama alanı çerçevesinde düşünülen sandalyecilik başta kullanılan malzemenin ki, ağaç ürünler bu konuda hemen hemen tek kalemdir. Yapıldığı ağacın evsafı, kalitesi ve sırlı olması sandalyeler için daha başlangıçtan birçok niteliği en üst seviyede sağlamaktadır.

Sandalyeler günümüzde son teknolojinin kullanılmasıyla o kadar farklı boyutlar kazanmıştır ki, her türlü ek özellik kolaylıkla verilebilmektedir. El yapımı sandalyelerin üretimi ise hem ustalık isteyen hem de modern çağın koşullarıyla savaşabilecek niteliklerin bir kısmı için zorlanılan bir alandır.

Bu alanda çalışan veya çalışacak kişilerin maliyetler ve haliyle de ürünün satış fiyatları bakımından Pazar bulma sorunları özellikle modern çağın bu döneminde epey zor olmaktadır. Bu nedenle, yok olmaya yüz tutmuş birçok esnaflık kolu gibi sandalye imalatı da günümüzde pek rastlanılmasa da, özel siparişler veya butik tasarımlar için hayatiyetini sürdürmektedir.




Büyükşehirlerde az rastlanan bu işin diğer şehirlerde örnekleri daha çoktur. Bunda eski alışkanlıkların ve yaşanılan hayatın hızı ve modernliğinin etkisi olduğu kadar, geleneksel yaklaşımların da payı vardır. Bu tip mecralarda sandalye yapımı gibi birçok eski işin hala el sanatları veya esnaflık faaliyetleri arasında önemli bir yeri mevcuttur. Özellikle iç mimari tasarımları, özel siparişler ve daha maliyetli ancak lüks olarak niteleyebileceğiniz tasarımlar için el yapımı sandalyeciliğin hala kuvvetle varlığından söz etmek mümkündür.

El yapımı ürünlerin başta sağlıklı malzeme ve eşsiz olmaları gibi oldukça ilgi çeken ya da rağbet gören tarafları vardır. Fabrikasyon üretimlerde bulunmayan sıcaklık ve doğallık temaları bu ürünlerde ön plandadır.

Sandalyeci kavramında el yapımı sandalyeciliğin geçmişte olduğu kadar olmasa da, günümüzde hala yeri vardır. Konusunda usta esnafların sürdürdüğü sınırlı ve tarz üretimler oldukça dikkat çekicidir.