Bir ofiste çalışmak genellikle bir ofis koltuğunda oturmak için çok zaman harcamayı gerektirir; bu, omurgadaki yapılara stres ekleyen bir pozisyondur. Bu nedenle ergonomik, sırt desteği sağlayan ve iyi bir duruş sağlayan doğru ofis koltuğunu seçmek, sırt problemlerinin gelişmesini veya kötüleşmesini önlemek için önemlidir.


Ne Tür Ergonomik Doğru Ofis Koltuğu Seçimi En İyisidir?

Ofiste kullanılmak üzere birçok ergonomik sandalye çeşidi bulunmaktadır. Hiçbir ofis koltuğu türü mutlaka en iyisi değildir, ancak iyi bir ergonomik ofis koltuğunda aranması gereken çok önemli bazı şeyler vardır. Bunlar, bireysel kullanıcının sandalyenin kendi özel ihtiyaçları için iyi çalışmasını sağlayacaktır.

Bu yazıda geleneksel ofis koltuğu ve sırt sorunu yaşayan bazı kişiler için tercih edilebilecek ofis koltuğu olarak kullanılabilecek alternatifler incelenecektir.


İyi Bir Ergonomik Ofis Koltuğu Hangi Özelliklere Sahip Olmalıdır?

İlk önce "geleneksel" ofis koltuğu tarzı düşünüldüğünde, ergonomik bir sandalyenin sahip olması gereken birkaç şey vardır Doğru ofis koltuğu seçimi önemli unsurlar:

  • Koltuk yüksekliği Ofis koltuğu oturma yüksekliği kolayca ayarlanabilir olmalıdır. Bir pnömatik ayar kolu, bunu yapmanın en kolay yoludur. Çoğu insan için yerden yaklaşık 16 ila 21 inç arasında değişen bir koltuk yüksekliği işe yaramalıdır. Bu, kullanıcının ayaklarının yere düz basmasına, uylukların yatay olmasına ve kolların masanın yüksekliğine eşit olmasına olanak tanır.
  • Koltuk genişliği ve derinliği . Koltuk, herhangi bir kullanıcıyı rahatça desteklemek için yeterli genişliğe ve derinliğe sahip olmalıdır. Genellikle 17-20 inç genişlik standarttır. Derinlik (koltuğun önünden arkasına), kullanıcının dizlerinin arkası ile koltuk arasında yaklaşık 2 ila 4 inç bırakarak sırtını ergonomik ofis koltuğunun arkalığına yaslayarak oturabilmesi için yeterli olmalıdır. sandalyenin. Koltuğun öne veya arkaya eğimi ayarlanabilir olmalıdır.
  • Bel desteği, Ergonomik bir sandalyede bel desteği çok önemlidir. Lomber omurga içe doğru bir eğriye sahiptir ve bu eğri için destek olmadan uzun süre oturmak, kamburlaşmaya (doğal eğriyi düzleştiren) yol açar ve alt omurgadaki yapıları zorlar. Ergonomik bir sandalyenin bir bel ayarı (hem yükseklik hem de derinlik) olmalıdır, böylece her kullanıcı belin içe doğru kıvrımını desteklemek için uygun oturmayı elde edebilir.
  • sırtlık, Ergonomik bir ofis koltuğunun arkalığı 12 ila 19 inç genişliğinde olmalıdır. Sırtlık koltuktan ayrı ise, yüksekliği ve açısı ayarlanabilir olmalıdır. Yine bel bölgesinin uygun şekilde desteklenmesine özel önem verilerek, omurganın doğal eğrisini destekleyebilmelidir. Ofis koltuğu, oturak ve sırtlık bir arada tek parça ise, sırtlık ileri ve geri açılarda ayarlanabilir olmalı ve kullanıcı uygun açıyı belirledikten sonra fazla geriye gitmesini engelleyen bir kilitleme mekanizmasına sahip olmalıdır.
  • Koltuk malzemesi, Ofis koltuğu oturağındaki ve sırtındaki malzeme, uzun süre oturmak için yeterli dolguya sahip olmalıdır. Hava alan bir kumaş kumaşa sahip olmak, daha sert bir yüzeye tercih edilir.
  • Kolçaklar, Ofis koltuğu kolçakları ayarlanabilir olmalıdır. Kullanıcının kollarının rahatça dinlenmesine ve omuzlarının gevşemesine izin vermelidirler. Dirsekler ve alt kollar hafifçe dinlenmeli ve yazı yazarken ön kol kolçakta olmamalıdır.
  • Döner, Herhangi bir geleneksel tarzdaki veya ergonomik sandalye, kullanıcının masasının farklı alanlarına zorlanmadan ulaşabilmesi için kolayca dönmelidir.



Daha geleneksel Doğru ofis koltuğu seçimi bir alternatif olarak , iyi destek, rahatlık ve iyi duruşu teşvik etmeye çalışmak için yeni ergonomik koltuk stilleri tasarlanmıştır. Bu sandalyelere alışmak biraz zaman alabilir, ancak tipik olarak zamanla çok rahat hale gelir. Bu tür ergonomik sandalyelerin kullanımı, bel ağrısı veya rahatsızlığı olan bazı kişiler için çok faydalı olabilir.


Diz çökmüş Ergonomik Sandalye

Diz çöken sandalye, sırtı olmayan bir ofis koltuğudur ve kullanıcıyı değiştirilmiş bir diz çökme pozisyonuna yerleştirir. Tasarım, kalçaları öne kaydırarak ve sırtı, omuzları ve boynu hizalayarak iyi bir duruş sağlar. Birincil destek, sandalyenin oturağından, ek destek ise kaval kemiğinden gelir. Bu tip ergonomik sandalye, ağırlığı pelvis ve dizler arasında dağıtır, bu da omurga sıkışmasını azaltır ve bu nedenle bel ve bacak kaslarındaki baskı ve gerilimi azaltır. Bu ergonomik sandalye, omurga için daha doğal bir pozisyon sağlayan öne eğimli bir koltuğa sahiptir. Doğru ofis koltuğu seçimi için Sonuç, uygun pozisyonda oturmayı rahat ve zahmetsiz hissettiren bir ofis koltuğudur.


Eyerli Ergonomik Sandalye

Eyer koltuğu, masa koltuğu veya bilgisayar koltuğu olarak kullanılabilen başka bir ergonomik sandalyedir. Bu tip ofis koltukları at eyeri şeklindedir ve kullanıcıyı ata binerken kullanılan pozisyona benzer şekilde oturma ve ayakta durma arasında bir konuma getirir. Bu, bacakların doğal olarak düşmesine ve genişlemesine izin vererek sağlıklı ve sabit bir pozisyon oluşturur. Bu pozisyon genellikle bel problemi olan hastalar için yararlıdır. Uzun süreli kullanımda sırt kaslarını bile güçlendirebilir . Bu ergonomik sandalyeler, farklı kullanıcılar için uygun olacak şekilde ayarlanabilir bir yüksekliğe sahiptir. Tasarım, sirkülasyon sistemi sorunları ve öne doğru eğilme gibi geleneksel bir ofis koltuğunda yaşanan bazı tipik sorunları ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır.


Egzersiz Topu Ergonomik Koltuğu

Egzersiz topu sandalyesi, tamamen farklı bir ergonomik sandalye türüdür. Adından da anlaşılacağı gibi, kullanıcıyı her türlü uzun süreli oturma kullanımında destekleyecek büyüklükte, masa sandalye veya bilgisayar koltuğu olarak işlev gören bir toptur. Doğru ofis koltuğu seçimi için bu tür sandalyelerin en büyük avantajı, hareketi ve aktif oturmayı teşvik etmesidir. Bacakları hareket ettiren, dolaşımı uyaran ve kasları meşgul eden, stresi ve yorgunluğu azaltan hafif bir zıplama vardır. Topun üzerine oturmak, kambur durmayı zorlaştırır ve topun üzerinde kalmak için gereken pozisyon, duruşu otomatik olarak iyileştirir. Top, bireysel kullanıcılar için uygun yüksekliği bulmak için farklı boyutlarda gelir. Bu sandalyelerden bazıları, daha iyi hareket kabiliyeti için tekerlekli bir taban çerçevesi ile değiştirilebilir ve hatta bir arkalık takılabilir.


Recliner Sandalye

Bazı insanlar için, arkaya yaslanmış bir pozisyonda oturmak sırtları için en rahat olanıdır. Örneğin, lomber spinal stenoz veya dejeneratif disk hastalığından dolayı ağrısı olan kişiler , ayakları bir ayak dayama yeri üzerinde desteklenmiş olarak yatar pozisyonda kendilerini en rahat hissedeceklerdir. Bu insanlar için çalışırken Doğru ofis koltuğu seçimi için bir yatar koltuk kullanmak bir seçenek olabilir. Uzanan koltuğa takılan ve sandalyenin üzerinde dönerek bir kişinin bir dizüstü bilgisayarda rahatça çalışmasına veya evrak işlerini yapmasına izin veren küçük masalar mevcuttur.

Hangi tür ergonomik sandalye ya da normal ofis koltuğu kullanılırsa kullanılsın, dolaşımı iyileştirmek için gün içinde kısa molalar verilmelidir. Zaman zaman sandalyeden kalkmak, daha güçlü bir duruşu teşvik edecek, gözlerdeki baskıyı azaltacak ve yorgunluğu azaltacaktır.