Konya'nın en çok turist çekenilçelerinden biri de Debent'tir. İlçe adı Osmanlıca'da teşkilat anlamınagelmektedir. Bu ilçenin dağlar üzerinde çeşitli geçitlere sahip olmasındandolayı adının hakkını verdiğini söylemek mümkündür.

Selçuklular dönemindeEşrefoğulları Beyliği sınırlarına dahil olmuş bu bölgede bir çok tarihi eserbulunmaktadır. Tarihi dokusunun yanı sıra doğal oluşumlarıyla da dikkat çeneDerbent ilçesi, içerisinde yer alan sosyaltesis ve çeşitli otel gibikurumlar ilçe güzelliğini bozmayacak şekilde dizayn edilmiştir.

Özellikle de pastane ve restoran gibiişletmeler bölge halkının en çok vakit geçirdiği yerlerden biri halinegelmiştir. İlçede çok fazla zaman geçirecek, aktivite yapacak sosyal oluşumlarbulunmasa da verimli zaman geçirecek oluşumlar oldukça fazladır.

Tüm bunlarındaha nostaljik ve doğal ortamlarda yapılıyor olması artılardan biri olmuştur.Çeşitli işlemelerde kullanılan masave sandalye motiflerinin özenleseçilmesi, ziyaretçilerin eski zamanları tekrar yaşamalarına vesile olmaktadır.