Çanakkale'nin Çan ilçesinin kuruluş tarihi hakkında net bilgiler yoktur. Ancak bölgede bulunan bir çok tarihi esere göre eski çağlarda da burada insan yaşamının olduğu görülmektedir.

Bu ilçe hakkında bazı söylentiler söz konusudur. Öyle ki bazı antik kalıntıların bulunması da bu söylentilerin gerçekliğine daha çok insanın inanmasına neden olmuştur. Zamanında etili yakınlarında yer alan antik kallikolone kentinde 3 tanrıça arasında güzellik yarışı yapılmıştır.

Aynı zamanda Homeros'ta Ares'in Troyalıları bu tepeden saldırıya hazırladığı düşünülmektedir.Çanakkale Çan ilçesi doğal güzellikleri açısından da son derece zengin bir yöredir. Ahşap yapılı malzemelerin ön plana çıkması, dekor ürünlerinin de genellikle ahşap lamine sandalye kullanımı yaygınlaşmıştır.

Birbirinden güzel ve şık mekanlar olarak bilinen çeşitli cafe, kantin ve de çay bahçesi misafirlerin konforu sağlayıcı niteliklerdedir. Bu bağlamda Çan ilçesinin sosyal tesis alanları ile de ünlü bir kent olduğunu söylemek mümkün olacaktır.