Şanlıurfa'nın en popüler mekanlarından biri olarak bilinen Birecik ilçesi tarihi geçmişine bakıldığında Milattan Önce 2000 yıllarına kadar gitmek mümkün olacaktır. Bölgeye zamanında Hitit, Asur, Pers, Makedon, Bizans ve Arap toplumları egemen olmuş, anacak sonrasında Türklerin eline geçmiştir.

Bölgenin en çok dikkat çeken tarihi yapısı ise Birtho olarak bilinir.Birtho aslına bakıldığında bir tepedir. Bu ilçenin en eski yapılarından biri olmakla birlikte ilçe adının buradan geldiği düşünülmektedir. Birecik bölgesi genel olarak tahıl ve baklagilleri ile meşhur olmuştur.

Fırat ırmağı üzerinde yer aldığından stratejik önemi de çok büyüktür.Birecik ilçesinde bulunan otel, kantin ve çay bahçesi işletmelerinin çok büyük bir kısmı Birtho tepesine yakın yerlerde ve ırmak kenarlarında konumlandırılmıştır.

Bölge nostaljik yapıda olup, çeşitli mekanlarda sandalye modellerinden biri olarak bilinen krom metal bar sandalye kullanılmaktadır. Aynı zamanda cafe gibi mekanlarda yöre halkı günün büyük bir bölümünü çeşitli aktivitelere katılarak geçirmektedir.

İletişim için tıklayınız.